טיפול דיאדי

טיפול דיאדי

"דיאדה" משמעותה זוג וטיפול דיאדי הוא טיפול בזוג, בהורה ובילד ביחד. פעמים רבות כאשר הורים פונים עם ילדים לטיפול, בעיקר עם ילדים צעירים, נראה כי הקושי שההורים חווים עם הילד הינו קושי שקיים בקשר, ולא קושי פרטני של אחד מהצדדים. במקרים אחרים, נוכחותו של  ההורה בטיפול תוכל לסייע להעמקת השינוי בחייו של הילד מחוץ לחדר הטיפול, או לאפשר את השתתפותו של הילד בטיפול. במקרים אלה, נבחר בטיפול דיאדי, טיפול בו יתקיימו פגישות משותפות של ההורה והילד לצורך העצמת הקשר בין השניים, ועל מנת שההורה יוכל להיות סוכן השינוי של הילד בבית. 

בפגישות אלה, ישחקו ההורים עם ילדיהם וישוחחו עמם, בעוד הפסיכולוג נמצא בעמדת תצפית- מתערבת או מתווכת. עמדת התצפית מאפשרת לפסיכולוג התבוננות והבנה של צרכי הילד ועולמו הפנימי, כמו גם הבנה של המניעים להתנהגותו, שלעיתים נסתרים מעייני ההורים. בצד אלה, יכול הפסיכולוג לראות מה מעורר הילד בהורה, מהן התחושות, התפיסות והמשאבים שמגיע עמם ההורה לקשר ולהתייחס גם אליהם במהלך הטיפול ובמסגרת הדרכת ההורים, אשר מלווה את הטיפול הדיאדי. הפסיכולוג יסייע לגשר בין ההורה לילד כאשר יעלו סתירות ואי התאמות בקשר או בדרך ההתמודדות, אשר יגרמו מצוקה או עיכוב התפתחותי לילד או בלבול וקושי להורה. מטרת הטיפול להעצים את הקשר הורה-ילד, לסייע להתפתחותם התקינה של ילדים מבחינה רגשית, התנהגותית, חברתית וקוגניטיבית ולסייע להורה לחוש סיפוק והצלחה בהורות. 

הטיפול בילדים מתבצע לרוב באמצעות משחק או יצירה (שהם דרכי הביטוי של ילדים), ולעיתים באמצעות שיח ישיר, בהתאם לגילו של הילד, רמתו הקוגניטיבית והעדפותיו. חדר הטיפול שלי בילדים מלא במשחקים מגוונים ובחומרי יצירה, אשר מזמינים את הילד לחוויה נעימה ומהנה של חיפוש וגילוי של מה שמתאים עבורו, על כן ילדים לרוב נהנים מאוד להגיע לטיפול. מי שמחליט על תכני הטיפול הוא הילד והוא המנתב את הפגישה בהתאם לצרכי הנפש שלו. 

 

המשחק בטיפול שונה ממשחק יומיומי עם הורה או מטפל אחר, שכן בתוכו המטפל קשוב לתכנים הלא מודעים והנסתרים שעולים מתוכן המשחק ואשר נשקפים מדרך התנהלותו והתמקמותו הייחודית של הילד בטיפול ומהקשר הטיפולי שהוא יוצר עם המטפל. בתוך המשחק, ולעיתים גם בצורה ישירה, יוכל המטפל ליצור התערבויות, שיקוף, פירוש והכוונה של הילד לעבר התמודדות עם הקשיים שהוא חווה. המשחק מאפשר אזור בטוח עבור הילד ו"מרוחק" במידה מהמציאות, להתנהג בדרכים שונות מהיומיום, להוציא חלקים שיש אליהם כמיהה, או שיש חשש מפניהם או להביא לידי ביטוי חלקי עצמי שלא מצליחים להתממש במציאות.
נפשם של ילדים רכה וניתנת לעיצוב, לשינוי ולהשפעה.

כשם שיש בכך מידה רבה של אופטימיות בנוגע ליכולת הצלחתו של טיפול רגשי, נדרש גם משנה זהירות רב, עדינות, רגישות ומקצועיות בעת הטיפול בילדים. מניסיוני, הטיפול בילדים יכולים להוביל לפתרון קשיים, העצמה ושינוי נתיב התפתחות אל עבר שגשוג, שמחה וצמיחה והוא ממש מתנה משנת חיים לילדים ולהוריהם כאחד. הטיפול בילד ילווה תמיד במקביל בהדרכת הורים, בתדירות של אחת לשבועיים, או בתדירות שונה, שתוגדר יחד בהתאם לצרכים הטיפוליים.